Rijksstudio

Op de Rijksstudio heb ik een verzameling aangemaakt onder de naam ‘Dit is nostalgie’, net als mijn site.

Ik ben begonnen met het verzamelen van objecten via trefwoorden. Natuurlijk begin je dan met de woorden nostalgie en melancholie. Die leveren niet veel objecten op. Vervolgens ging ik verder zoeken onder andere woorden zoals ‘verleden’, ‘vergeten’, ‘gevoel’, ‘liefde’, ‘meisje’, ‘’moeder’, ‘tuin’ et cetera. De objecten die ik associeerde met nostalgie varieerden van foto’s tot kinderschoenen, tot een model van een herenjacht, een oude theepot, oude knoopjes, een ketting van zilver met strass, een portret van koningin Juliana in het gras, ga zo maar door.

Bij elk object kan ik een herinnering of over gevoel(ens) vertellen, wat het bij me oproept. Het model van het jacht doet me bijvoorbeeld aan mijn opa denken, die zelf prachtige scheepjes bouwde. Hij is inmiddels overleden. Als ik koningin Juliana zie, denk ik aan Koninginnedag van vroeger, met het defilé waar je op televisie naar keek, de fietstocht die we op die dag als kinderen reden.

 

Langzamerhand drong tot me door dat ieder object bij het Rijksmuseum voor degene die er naar kijkt, gevoelens van nostalgie kan oproepen.

Iedereen kan er verhalen over vertellen en koppelen aan dat specifieke object. Het is maar net welke betekenis die persoon er aan geeft.

Wat zou het mooi zijn om die verhalen op te schrijven en te verzamelen! Wat een emoties zouden daarin terug komen! Misschien is het een idee voor het Rijksmuseum, voor de toekomst, om dit in combinatie met de Rijksstudio vorm te geven.

Copyrights
  • RIJKS